Információ:
info@paternity.hu
Munkanapokon munkaidőben egy órán belül választ kap levelére.

Mit tartalmaz a DNS vizsgálati eredmény?

A DNS vizsgálati eredmény egyértelműen bizonyítja vagy kizárja a vizsgált családi kapcsolat meglétét (az apaság meglétét).

Az apasági vizsgálat esetében a feltételezett apa DNS mintáját a gyermek DNS mintájával hasonlítjuk össze. Minden embernek egyedi DNS profilja van. A teljes DNS tartalom felét az egyik szülőtől, felét a másik szülőtől örököljük. Egyedenként csupán apró eltérések, mutációk alakulhatnak csak ki. A lelet kiértékelése során még ezeket a ritkán előforduló variációkat is figyelembe veszik.

A laboratóriumunk által kiadott lelet minden szempontból megfelel az érvényben levő előírásoknak és szabályoknak. A lelet a bíróság számára is megfelelő. Azonban a bírói döntési szabadság következtében a bíróság szabadon dönthet egy adott lelet tartalmának a figyelembe vétele mellett, vagy az eljárást annak figyelmen kívül hagyásával is lefolytathatja. Amennyiben bíróságon kívánja a DNS vizsgálat leletét felhasználni, javasoljuk, hogy a megrendelés előtt kérdés formájában tisztázza ezt az aktuális ügy aktuális bírojával.

Milyen idős gyermeknél lehet elvégeztetni a DNS alapó vizsgálatokat?

Az újszülött gyermek is vizsgálható. A gyermekek számára (sem) nem jár fájdalommal a mintavétel, és nem is kellemetlen, az alvó gyermek lehet hogy fel sem ébred a nyálminta levételekor. Újszülött, csecsemő esetében a mintavétel esetében figyelembe kell venni azt, hogy mikor szopott a gyermek – közvetlenül a szoptatás alatt, vagy azt követő 30 percen belül nem javasolt a mintavétel, az anyai DNS kontamináció lehetősége miatt.

A lelet szerint az apaságot bizonyítottnak kell tekinteni

Az apasági vizsgálat során a résztvevők genetikai profilját hasonlítjuk össze. Az összehasonlításra úgynevezett genetikai markereket használunk.

Az apasági vizsgálat során 24 marker összehasonlítása történik meg. Amennyiben olyan feltételezett apákat kell vizsgálni, akik egymás egyenesági rokonai, akkor plusz kiegészítő vizsgálatokra is szükség van -ezért ilyen helyzetben fontos a laboratórium előzetes tájékoztatása.

Rokonsági vizsgálat során több marker használata szükséges. Átalában 26-45 marker vizsgálatát végezzük el, de néha még ennél is többre lehet szükség.

Amennyiben a vizsgálat nem zárja ki a feltételezett apa biológiai apaságát, akkor az adatok alapján megtörténik az apaság valószínűségének kiszámítása. Amennyiben a kapott valószínűség nagyobb mint 99,9% (>99,9%), akkor a biológiai apaságot gyakorlatilag bizonyítottnak tekinthetjük.

Amennyiben az anyai minta feldolgozása is megtörténik, ez a valószínűségi érték meghaladhatja a 99,999%-ot is.

A lelet szerint az apaság kizárható

Amennyiben a gyermek olyan markerekkel rendelkezik, ami az apai genetikai profilól hiányzik, akkor a vizsgált személy biológiai apasága kizárható.

A két- vagy három résztvevős vizsgálatoknál (DUO vagy TRIO vizsgálat) 24-31 marker vizsgálatát végezzük el. HA 3 vagy több marker esetében nincs egyezés, a biológiai apaságot kizártnak tekintjük.

A kizárás minden alkalommal 100%-os valószínűséggel történik meg. A kizárás esetében nincs bizonytalanság. Amennyiben ilyen eredményre jutunk, az egész vizsgálatot megismételjük a mintavevő tasakban található második DNS mintából is, leletet csak akkor adunk ki, ha mindkét vizsgálat azonos eredményt adott.

Hogy néz ki a paternity.hu által kiadott lelet?

A mellékletben egy negatív (kizáró) apasági vizsgálati leletet mutatunk be.