Információ:
info@paternity.hu
Munkanapokon munkaidőben egy órán belül választ kap levelére.

Egy testvéri-kapcsolat vizsgálatakor 3 személy DNS mintája vizsgálható

A vizsgálat ára: 150 000 Ft

A vizsgálatba bevont további szereplő (gyermek vagy feltételezett apa): + 45 000 Ft

A vizsgálat laborba érkezést követő 4-10 munkanap alatt készül el.


A DNS vizsgálat során akár 45 kromoszóma-terület analízise is megtörténhet.

VIZSGÁLAT MEGRENDELÉSE

A vizsgálat során 2 vagy több személy testvéri kapcsolata vizsgálható. A vizsgálat alapján ellenőrizhető a féltestvéri kapcsolat (egy közös szülőjük van), vagy az édestestvéri viszony (mindkét szülő közös). Ez utóbbi közvetett módon a biológiai apaságot is igazolhatja, függetlenül attól, hogy az apa DNS mintája nem került vizsgálatra.

Bizonyos helyzetekben a feltételezett apa DNS mintája már nem vizsgálható (eltűnt, elhunyt, vagy más ok miatt nem elérhető) – azonban az édestestvéri vizsgálattal közvetett módon a biológiai apaság megléte igazolható.

Milyen mintára van szükség a testvéri kapcsolat vizsgálatához?

Ha azonos nemű testvérek vizsgálata történik meg, akkor vagy az X kromoszóma (nővérek vizsgálata) vagy az Y kromoszóma (fivérek vizsgálata) történik meg. Szájnyálkahártya hámsejt minta szükséges a vizsgálat kivitelezéséhez.

Fivérek (fiútestvérek) DNS vizsgálata

A férfiak egy X és egy Y kromoszómát birtokolnak – az Y kromoszómát az apjuktól kapják, így az – amennyiben az apjuk közös – azonos markereket fog tartalmazni.

  • A fivérek vizsgálata során a 2 vagy több fiútestvér Y kromoszóma vizsgálata alapján igazolható, hogy azonos apától származnak-e.
  • Ez a vizsgálat akkor is képes igazolni az apaságot, ha apai DNS mintához nem jutunk – valójában nem tudjuk megmondani, hogy ki volt a 2 fiútestvér apja, azt viszont biztosan ki tudjuk jelenteni, hogy egy apjuk volt-e, vagy különböző apáktól származnak.
  • A fivérek vizsgálata során az X kromoszóma ellenőrzésével a közös anya bizonyítása is lehetséges.

Nővérek (leánytestvérek) DNS vizsgálata

A nők két X kromoszómával rendelkeznek, amelyek közül az egyiket a lányaik öröklik. A másik X kromoszómát a lányok apjuktól kapják, így az X kromoszóma vizsgálata alapján – az anyai kromoszómák ismeretében – a laboratórium képes megvizsgálni az azonos anyától- illetve az azonos apától való leszármazást is.

  • Két leánytestvér esetében a nővérek X kromoszóma tesztje bizonyíthatja a közös apától valós származást
  • Az X kromoszómák vizsgálata alapján a közös anya vizsgálata is megtörténhet.

Testvéri kapcsolat DNS vizsgálata

Amennyiben a testvérek neme különbözik, akkor a DNS vizsgálattal megállapítható, hogy egy- vagy mindkét szülőjük közös-e, tehát féltestvéri, vagy édestestvéri viszonyban állnak egymással. A vizsgálat alapja kromoszóma markerek eredménye kiszámított testvéri kapcsolati index. A vizsgálati eredmény alapján az index különböző szintű bizonyosságot jelenthet: ha ritka genetikai markereket birtokolnak a vizsgát személyek, akkor az index magas valószínűséggel lesz képes igazolni a testvéri kapcsolatot, de ha a markerek a vizsgált populációban gyakoriak, akkor ez a valószínűség sokkal alacsonyabb is lehet – sajnos ezt előre nem lehet megjósolni. A kapott eredmény pontossága javul, ha a vizsgált testvérek biológiai anyjának DNS mintáját is bevonják a tesztelésbe.

Előnyök:

Magas minőség:

  • A laboratóriumunk Németország egyik vezető igazságügyi szakértő laboratóriuma.
  • Részletes leletet készítünk, ahol az összes vizsgálati eredmény táblázatosan feltüntetésre kerül.

Pontosság:

  • Minden egyes esetben külön kiszámítjuk a kapcsolat valószínűségét.
  • A DNS alapú vizsgálati leletet két szakember ellenőrzi, egymástól függetlenül.

Kérje a segítségünket

Javasoljuk, hogy a kérdéseit szakemberünkkel beszélje át, mielőtt bármilyen döntést meghozna – szívesen segítünk a legalkalmasabb tesztforma kiválasztásában.